EVALUASI PERTUMBUHAN DAN DAYA HASIL 9 CABAI HIBRIDA

Arya Widura Ritonga, Muhamad syukur, Sriani Sujiprihati, Dimas Purwo Anggoro

Abstract


Planting pepper hybrid varieties offers an alternative strategy to meet needs of chili pepper in Indonesia. The aim of the experiment waere to evaluate and select nine pepper hybrids thus obtained peppers hybrid potential to be released as hybrid varieties of chili pepper. The experimental design used was Randomized Complete Block Design (RCBD) with one factor and three replications. Plant mateterials were nine pepper hybrid and five commercial hybrid of chili peppers. IPB CH3, IPB CH50 and IPB CH28 pepper hybrid  produced higher selection index value than comercial hybrid of chili pepper. The IPB IPB CH3, IPB CH50 and IPB CH28 pepper hybrid were potential to be released as hybrid varieties of chili pepper.


Keywords


Hybrid varieties;selection;selection index

Full Text:

PDF

References


Adimihardja, S.A. 2012. Analisis korelasi dan sidik lintas peubah pertumbuhan terhadap produksi cabai merah (Capsicum annuum L.). Jurnal Pertanian. 3(2):111-121.

BPS dan Direktorat Jenderal Hortikultura. 2016. Produksi, Luas Panen, dan Produktivitas Sayuran di Indonesia. http://www.pertanian.go.id/Indikator/tabel-2-prod-lspn-prodvitas-horti.pdf. Diakses 25 September 2016.

Daryanto, A., S. Sujiprihati, M. Syukur. 2010. Heterosis dan daya gabung karakter agronomi cabai (Capsicum annuum L.) hasil persilangan diallel. J. Agron. Indonesia. 38(2):113-121.

Desita, A.Y., D. Sukma, M. Syukur. 2015. Evaluasi karakter hortikultura galur cabai hias IPB di Kebun Percobaan Leuwikoppo. J. Hort. Indonesia. 6(2):116-123.

Falconer, D.S., T.F.C. Mackay. 1996. Introduction to Quantitative Genetics. 4th edition. Longman. Essex. 356p.

Grinberg, M., Perl-Treves, R. Palevsky, E. Shomer, I. dan Soroker, V. 2005.Interaction between cucumber mosaic plants and the broad mite, Polyphagotarsonemus latus: From damage to defense gene expression. The Netherlands Entomol Soc. Entomologia Experimentalis et Applicata. 115(1):135-144.

Hapsari, R.T. 2014. Pendugaan keragaman genetic dan korelasi antara komponen hasil kacang hijau berumur genjah. Buletin Plasma Nutfah. 20(2):51-58.

Kementerian Pertanian RI. 2016. Harga Komoditas Pangan Minggu Ini. http://panelhargabkp.pertanian.go.id/2016/. Diakses 25 September 2016.

Mantri, S.M. 2006. Heterosis and Combining Ability Studies for Quality Parameter and Yield in Chili (Capsicum annuum L.). [Thesis]. Dharwad. Department of Genetic and Plant Breeding, College of Agriculture, University of Agricultural Sciences.

Mejaya, I. M. J., A. Krisnawati, H. Kuswantoro. 2010. Identifikasi plasma nutfah kedelai berumur genjah dan berdaya hasil tinggi. Buletin Plasma Nutfah. 16(2):113-117.

Rommahdi, M., A. Soegianto, N. Basuki. 2015. Keragaman fenotipik generasi F2 empat cabai hibrida (Capsicum annuum L.) pada lahan organik. Jurnal Produksi Tanaman. 3(4):259-268.

Sujiprihati S, R. Yunianti, M. Syukur, Undang. 2007. Pendugaan nilai heterosis dan daya gabung beberapa komponen hasil pada persilangan diallel penuh enam genotipe cabai (Capsicum annuum L.). Bul Agron. 35(1):28 – 35

Sutjahjo, S.H., Rustikawati, A.W.S.S. Gumabo. 2007. Kajian genetik dan seleksi genotipe S5 kacang hijau (Vigna radiata) menuju kultivar berdaya hasil tinggi dan serempak panen. Agrin. 11(1):10-18.

Syukur, M., S Sujiprihati, R. Yunianti. 2012. Teknik Pemuliaan Tanaman. Penebar Swadaya. Jakarta.

Syukur, M., S. Sujiprihati, R. Yunianti, dan D.A. Kusumah. 2010a. Evaluasi Daya Hasil Cabai Hibrida dan Daya Adaptasinya di Empat Lokasi dalam Dua Tahun. J. Agron. Indonesia 38(1):43 – 51.

Syukur, M., S. Sujiprihati, R. Yunianti, K. Nida. 2010b. Pendugaan komponen ragam, heritabilitas, dan korelasi untuk menentukan kriteria seleksi cabai. J. Hort. Indonesia. 1(2):74-80.

Yunianti, R., S. Sastrosumarjo, S. Sujiprihati, M. Surahman, S. H. Hidayat. 2010. Kriteria seleksi untuk perakitan varietas cabai tahan Phytophthora capsici Leonian.J. Agron. Indonesia. 38(2):122-129.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


ISSN / E-ISSN1907-2686 / 2597-9108
Copyright © 2018 Program Studi Agroteknologi
Fakultas Pertanian, Universitas Syiah Kuala.