Penambahan Sari Lengkuas Merah (Alpinia purpurata) Dalam Edible Coating Pati Sagu Meranti Terhadap Sifat Kimia, Mikrobiologi dan Kesukaan Buah Tomat (Lycopersicum esculentum Mill)

Dewi Fortuna Ayu, Raswen Efendi, Vonny Setiaries Johan, Lutfi Habibah

Abstract


This research aim was to study the application of red galanga juice addition in meranti sago starch edible coating on chemical, microbiology, and hedonic properties of tomatoes during storage.  The study used a Completely Randomized Design (CRD) with 5 treatments and 3 replications so that 15 (fifteen) experimental units were obtained.  The treatments used were P0 (without addition of red galangal juice), P1 (1% addition of red galangal juice), P2 (3% addition of red galangal juice), P3 (5% addition of red galangal juice), and P4 (7 % addition of red galangal juice) in formulation of sago starch edible coating which applicated on tomatoes during 21 days storage.  The data obtained were statistically analyzed using Anova and DNMRT at a 5% level.  The results showed that the addition of red galangal juice significantly affected weight loss, total dissolved solids, hardness, total microbes, and hedonic organoleptic assessment of the tomato texture.  The addition of red galangal juice in edible coating didn’t significantly affect the organoleptic assessment of the tomato color.  The best treatment of this research was P4 which showed on tomatoes after 21 days storage that had 16.38% weight loss, 1.39 °Brix total dissolved solids, 5.83 kg/f hardness, 5.52 log CFU/g total microbes, and overall hedonic assessment of color was 2,70 (somewhat like), and 3.26 texture (somewhat like).


Keywords


Edible Coating; sago starch; red galangal

Full Text:

PDF

References


Ahmad, U. 2013. Teknologi Penanganan Pascapanen Buah dan Sayuran. Graha Ilmu. Yogyakarta.

Arbie, A. 2010. Pengaruh Ekstrak Lengkuas (Alpinia galanga L.Swartz) terhadap Peningkatan Daya Simpan Buah Salak Pondoh(Sallacca edulis Reinw.). Skripsi. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Direktorat Jenderal Perkebunan. 2017. Statistik Perkebunan Indonesia Komoditi Sagu. Direktorat Jendral Perkebunan. Jakarta.

Garcia, N.L., L. Ribbon, A. Dufresne, M. Aranguren, and S. Goyanes. 2011. Effect of glycerol on the morphology of nanocomposites made from thermoplastic starch and starch nanocrystals. Carbohydrate Polymers 84:(1): 203−210.

Gunawan, V. 2009. Formulasi dan Aplikasi Edible Coating Berbasis Pati Sagu dengan Penambahan Vitamin C pada Paprika (Capsicum annum varietas Athena). Skripsi. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Hartanto, T. 2017. Aplikasi Edible Coating Ekstrak Cincau Hitam (Melisthima polustris) untuk Memperpanjang Umur Simpan Tomat (Solanum lycopersicum). Skripsi. Universitas Muhammadiyah Yogyakarta. Yogyakarta

Lathifa, H. 2013. Pengaruh Jenis Pati sebagai Bahan Dasar Edible Coating dan Suhu Penyimpanan terhadap Kualitas Tomat (Lycopersicum esculentum Mill.). Skripsi. Universitas Islam Negri Maulana Malik Ibrahim. Malang.

Naldi, Y dan I.S. Aisah. 2014. Perbandingan efektivitas lengkuas merah (Alpinia purpurata K. Schum) dan lengkuas putih (Alpinia galanga) terhadap pertumbuhan jamur Candida albicans secara in vitro. Jurnal Kedokteran dan Kesehatan. 1(4): 1-6.

Normasari, F dan B.S. Purwoko. 2002. Pengaruh pemberian CaCl2 prapanen terhadap perubahan kualitas tomat segar selama penyimpanan. Jurnal Bull Agron. 30(2): 53-57.

Nurlatifah, D. Cakrawati, dan P. R. Nurcahyani. 2017. Aplikasi edible coating dari pati umbi porang dengan penambahan ekstrak lengkuas merah pada buah langsat. Jurnal Edufortech. 2(1): 7-14.

Pujimulyani, D. 2009. Teknologi Pengolahan Sayur-sayuran dan Buah-bahan. Graha Ilmu. Yogyakarta.

Rialita, T. 2014. Efektifitas Antibakteri Kombinasi Minyak Atsiri Zingiber officinale var. Rubrum dan Alpinia purpurata K. Schum dan Aplikasinya pada Model Pangan. Skripsi. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Sari. E., Ansharullah, dan N. Asyik. 2017. Kajian perubahan sifat fisik sensori dan kadar vitamin C buah tomat yang diaplikasikan edible coating pati sagu (Metroxylon sago Rottb) dengan penambahan filtrat lengkuas selama penyimpanan. Jurnal Sains dan Teknologi Pangan. 2(6):977-986.

Septiana, E. 2009. Formulasi dan Aplikasi Edible Coating Berbasis Pati Sagu dengan Penambahan Minyak Sereh pada Paprika (Capsicum annuum var athena). Skripsi. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Setyaningsih, D., A. Apriyantono, dan M. P. Sari. 2010. Analisis Sensori untuk Industri Pangan dan Agro. IPBPress. Bogor.

Sitorus, F. R., K. K. Terip, dan L. Zulkifli. 2014. Pengaruh konsentrasi kitosan sebagai edible coating dan lama penyimpanan terhadap mutu buah jambu biji merah. Jurnal Rekayasa Pangan dan Pertanian. 2 (1): 37-46

Sudarmadji, S.B. Haryono dan . Suhardi. 1997. Prosedur Analisa untuk Bahan Makanan dan Pertanian. Penerbit Liberty.

Winarti, C., Miskiyah, dan Widaningrum. 2012. Teknologi produksi dan aplikasi edible coating antimikroba berbasis pati. Jurnal Litbang Pertanian. 31(3):85-93.




DOI: https://doi.org/10.17969/jtipi.v12i1.15521

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Creative Commons LicenseISSN: 1411-4623E-ISSN: 2460-4534
Copyright© 2009-2020 | ISSN: 2085-4927 | EISSN: 2442-7020 
JTIPI is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 

Published by: 
Agricultural Product TechnologyThe Faculty of Agriculture, Syiah Kuala University 
Address: 
Jl. Tgk. Hasan Krueng Kalee No. 3, Kopelma Darussalam,
Banda Aceh, 23111, Indonesia.
Email: JTIPI@unsyiah.ac.id


Online Submissions & Guidelines Editorial Policies | Contact Statistics Indexing | Citations