TATALAKSANA OBESITAS

Husnah Husnah

Abstract


Abstrak. Obesitas adalah kelebihan berat badan sebagai akibat dari penimbunan lemak tubuh yang berlebihan. Setiap orang memerlukan sejumlah lemak tubuh untuk menyimpan energi, sebagai penyekat panas, penahan guncangan organ dan fungsi lainnya. Rata-rata wanita memiliki lemak tubuh yang lebih banyak dibandingkan pria. Perbandingan yang normal antara lemak tubuh dengan berat badan adalah sekitar 25-30% pada wanita dan 18-23% pada pria. Wanita dengan lemak tubuh lebih dari 30% dan pria dengan lemak tubuh lebih dari 25% dianggap mengalami obesitas. Obesitas merupakan faktor risiko penyakit metabolik. Obesitas dapat dicegah dengan aktivitas fisik, diet, obat-obatan dan operasi.

Abstract. Obesity is a condition where on overweight of body mass happen as a result of body fat deposit. Every human being need a number of body fat as storage of energy, prevent loss of body heat, provide protection for the vital internal organs, etc. Most woman havemore percentage of body fat compared to man (25-30% in woman compared to 18-23% in man). Women with more than 30% body fat and man with more than 25% of body fat are considered obese. Obesity is oneof risk factors for metabolic diseases. Obesity  can be prevented by balance physical activity, proper diet, medicines and surgeries.            


Keywords


Obesitas; faktor risiko; penyakit metabolik Obesity; risk factors; metabolic disease

Full Text:

PDF

References


Almatsier S. Penuntun Diet Edisi Baru. Jakarta : Gramedia Pustaka utama. 2004

Arisman. Gizi dalam Daur Kehidupan; Buku Ajar Ilmu Gizi. Jakarta : EGC. 2004

Centers for Disease Control and Prevention. CDC growth charts for the United States: methods and development. Washington: Departement of Health and Human Services. 2000

Freedman DS, et al. Relationship of Childhood Obesity to Coronary Heart Disease Risk Factors in Adulthood: The Bogalusa Heart Study. Pediatrics. 2001. 108 : 712

Mahan, Kathleen dan Escott-stump. Krause’s Food, Nutrition, and Diet Therapy 11th Edition. NY : Saunders. 2000

Santoso S. Ranti, L. A. Kesehatan dan Gizi. Jakarta : Rineka Cipta. 2004

Soekirman, Susana H., Giarno, M.H., Lestari, Y. Hidup Sehat, Gizi Seimbang dalam Kehidupan Manusia. Jakarta: Gramedia. 2006

Supariasa I. N, Bakri, B, Hajar I. Penilaian Status Gizi. Jakarta : EGC. 2001


Refbacks

  • There are currently no refbacks.



Creative Commons LicenseISSN: 1411-3848E-ISSN: 2579-6372
Copyright© 1987-2017 | ISSN: 1412-1026 | EISSN: 2550-0112 
Jurnal Kedokteran Syiah Kuala is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

 

Published by:
Fakultas Kedokteran, Universitas Syiah Kuala
 
Jl. Tgk. Tanoh Abee, Kopelma Darussalam,
Banda Aceh, 23111, Indonesia.
Phone: +626517551843 
Email: jks@unsyiah.ac.id


Online Submissions & Guidelines | Editorial Policies | Contact | Statistics | Indexing | Citations